W minioną niedzielę, teren przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Gołotczyźnie zamienił się w kulinarny festiwal, a to za sprawą II etapu Bitwy Regionów.
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych, a także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
Corocznie w zmaganiach o najlepszą regionalną potrawę uczestniczą tysiące Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń z terenów wiejskich.
3 września 2023r. właśnie w Gołotczyźnie został rozstrzygnięty II etap VIII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów” w województwie mazowieckim.
– Była to niepowtarzalna okazja do śledzenia zmagań kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich o najlepszą potrawę regionalną. Wydarzeniu temu na terenie naszej szkoły towarzyszyły liczne koncerty, atrakcje dla dzieci oraz degustacje potraw – podkreśla dyrektor ZSCKR w Gołotczyźnie Marek Rutkowski.
Zdaniem komisji konkursowej: I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej za Zieleńską szynkę z nogą. To koło będzie reprezentowało Mazowsze w finale konkursu. II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Hołoczycach Kolonii za potrawkę z baraniny z parowańcami z surówką z czerwonej kapusty i jabłkiem, natomiast III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach za Pulardę z Hołowienek z sosem chrzanowym.