Jednym z punktów bogatego programu Mazowieckich Dni Rolnictwa było rozstrzygnięcie etapu regionalnego bitwy regionów. Do rywalizacji zostało zakwalifikowanych 12 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu ciechanowskiego i płońskiego.
Przypomnijmy, „Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich.
Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń skupiających osoby z terenów wiejskich, których celem statutowym działania jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych, rozwój kultury ludowej, w tym w szczególności kultury lokalnej i regionalnej, upowszechnianie i rozwój form współdziałania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych. Konkurs przebiega w trzech etapach.
I i III miejsce zdobyło KGW z terenu powiatu płońskiego. Należał do KGW „Sarbiewianki” za sarbiewskie „eskalopki” na zielonym groszku z kluskami lanymi i puree z marynowanej dyni oraz KGW „Ciecierzanki” za kurczaka po staropolsku.
Natomiast II miejsce na podium wywalczyły Panie z KGW w Radomce „Radomianki” ( gm. Regimin) za zupę grzybową z pulpecikami mięsno- jaglanymi.
– To dla nas ogromny sukces i wyróżnienie oraz motywacja do dalszych poszukiwań nowych smaków – podsumowały swój sukces Panie z KGW Radomianki
Jednak nie było to jedyne Koło Gospodyń Wiejskich które wzięło udział w Bitwie Regionów. O miejsce na podium walczyły również reprezentatntki z gminy Sońsk KGW Gutków Malinki. Pisaliśmy o tym tu:
fot. KGW Radominaki