Wyjątkowy smak szynki, boczku i chleba, wino domowej roboty czy sery wytwarzane według starej tradycyjnej metody – właśnie takie potrawy i produkty mają szansę na wyróżnienie przez samorząd Mazowsza. To już ostatni moment na zgłoszenia do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Nabór trwa tylko do 31 marca br.
Do ostatniej edycji konkursu o Laur Marszałka zgłoszono 68 smakołyków. Ostatecznie tytuł Laur przyznano 16 produktom, a 12 kolejnych wyróżniono. Ponadto 3 propozycje zdobyły wyróżnienia kapituły.
Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).
Konkurs ma na celu promocję mazowieckiej żywności i kultywowanie tradycji dziedzictwa kulinarnego regionu.
Red.
fot.pixaby