Kartofle zwane także ziemniakami to jeden z podstawowych płodów rolnych, który gości na stołach w żywieniu mieszkańców naszego kraju. W Polsce występuje sto dwadzieścia odmian kartofli. Na zielonym rynku możemy więc spotkać takie odmiany jak – Bila, Lord, Irga, Denar, Gracja i wiele, wiele, innych.
Wśród naszych kartofli, należy wyróżnić cztery główne cechy – smakowe, odżywcze, estetyczne i technologiczne.
Mówiąc o smaku – powinien się on wyróżniać skłonnością do rozgotowywania się. Przy czym ważna jest także ich konsystencja, mączystość, wilgotność i delikatność. Walory odżywcze – to zawartość białka, skrobi i witaminy C, soli mineralnych oraz brak szkodliwych związków dla zdrowia.
Ważnym aspektem jest barwa skórki i jej wygląd, barwa miąższu oraz brak skłonności do ciemnienia po ugotowaniu. Ciemnienie miąższu jest uzależnione od warunków glebowo – klimatycznych.

Fot. GOK

Bożenna Kacpura

Więcej w papierowym wydaniu CC