12 lipca w Kownatach Żędowych w gminie Ciechanów odbyły warsztaty z produkcji kiszonek warzywnych.
Wydarzenie otworzył Wójt Gminy Ciechanów Stefan Pawłowski z Anną Kienik – Prezesem Lokalnej Grupy Działania „Północne Mazowsze” i Krzysztofem Zaniewskim – Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie.
Ekspertka ds. kiszenia warzyw przekazała uczestnikom cenne informacje na temat procesu fermentacji. Członkinie KGW dowiedziały się, jak przygotować warzywa w celu zachowania ich smaku, tekstury i wartości odżywczych przez dłuższy czas. Uczestnicy mieli okazję samodzielnie kisić różnorodne warzywa.
Przygotowali mix kiszonych warzyw z kalafiorem, brokułem i marchewką, polskie kimchi, zakwas z buraków i inne pyszne przepisy. Podczas warsztatów omówiliśmy również korzyści zdrowotne kiszenia warzyw. Część warsztatową poprzedziło wprowadzenie w tematykę kiszonek i ich wykorzystania w codziennym życiu którego dokonał Krzysztof Zaniewski z UMWM.
W szkoleniu uczestniczyły KGW Czerwone Korale, KGW Cudawianki, KGW Sabat Czarownic, KGW Babeczki, KGW Pro Qultura, KGW Sami Swoi.
fot. LGD Północne Mazowsze