Znamy najlepsze produkty regionalne tej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego! Wśród nich znalazły się: chleb zagórski, zieleńska szynka z nogą, ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki, smalec z fasoli, marynowane pędy czosnku chili, gąsiorowski ser, miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej, miód pitny „Trójniak Urzecki – Maliniak”, chleb żytni z bakaliami oraz pastrami wołowe. Producenci żywności z Mazowsza odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika.
O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego walczyło ponad 100 produktów. W konkursie wzięły udział firmy komercyjne, a także podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, kluby, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, producenci rolni, a także osoby fizyczne. Spośród zgłoszonych smakołyków komisja konkursowa przyznała 10 laurów i 19 wyróżnień.
– To produkty, które wyróżniają się wysoką jakością i świetnym smakiem. Do ich produkcji są wykorzystywane lokalne składniki, a receptura i sposób przygotowania stanowią tradycje kulinarne regionu lub są inspirowane starymi, rodzinnymi przepisami. Zachęcam wszystkich do spróbowania najlepszych produktów żywnościowych z Mazowsza. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratuluję – podkreśla marszałek Adam Struzik.
LAUREACI I WYRÓŻNIENI
Laureaci w grupie producentów indywidualnych:
Grupa A PRODUCENCI INDYWIDUALNI | ||
Rodzaj produktu | Nazwa produktu | Producent |
Wyroby piekarnicze Laur | Chleb Zagórski | Iwona Korzeniewska z Serocka |
Wyroby cukiernicze Laur | Ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki | Jadwiga Krzemińska z Cegłowa |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Laur | Zieleńska szynka z nogą | Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego Laur | Smalec z fasoli | Koło Gospodyń Wiejskich w Nieporęcie „W Rumiankowym Ogrodzie” |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego Laur | Marynowane pędy czosnku chili | Koło Gospodyń Wiejskich w Strachominie „Strachomin” |
Produkty mleczarskie Laur | Gąsiorowski ser od Doroty | Dorota Dyga z Gąsiorowa |
Miody Laur | Miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej | Pasieka Górliccy – rodzinne gospodarstwo ekologiczne |
Napoje Laur | Miód Pitny – „Trójniak Urzecki – Maliniak” | Renata Rudolf z Wólki Dworskiej k. Góry Kalwarii |
Wyroby piekarnicze Wyróżnienie | Dosiniski chlebek | Koło Gospodyń Wiejskich Dosin |
Wyroby cukiernicze Wyróżnienie | Sernikowa Fantazja z dynią | Koło Gospodyń Wiejskich w Sosnowie |
Wyroby cukiernicze Wyróżnienie | Tort tradycyjny | Elżbieta Semeniuk ze Świniarowa |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie | Smalec Gosi | Koło Gospodyń Wiejskich „Malinowe Usta” |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie | Salcesonik Kazuński De Lux | Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim |
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie | Pasztet Wielkanocny | Tomasz Ptasiewicz z Ciechanowa |
Ryby i przetwory rybne | Sałatka Adwentowa Babci Władzi | Koło Gospodyń Wiejskich Cisowianki w Cisówce |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego Wyróżnienie | Przecier borówkowy z płatkami dzikiej róży | Antoni Szpura ze Starej Kornicy |
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego Wyróżnienie | Przez dobrego ojca wiśnie drylowane | Roman Gogół z Granic |
Produkty mleczarskie | Kremowy twaróg Jersey z żurawiną | Olga Zaboklicka z Jaczewa |
Miody Wyróżnienie | Miód Kampinoski Wielokwiatowy | Pasieka „Pszczela Symfonia” Agnieszka i Robert Zalewscy |
Napoje Wyróżnienie | Nalewka malinowa „Malinowa pokusa” | Kacper Lubaszka z Warszawy |
Napoje Wyróżnienie | Nalewka z derenia „Dereniówka” | Wioletta Nagórka z Ugniewa |
Laureaci w grupie przedsiębiorców:
Grupa B PRODUCENCI RYNKOWI | ||
Rodzaj produktu | Nazwa produktu | Producent |
Wyroby pochodzenia roślinnego Laur | Chleb żytni z bakaliami | Piekarnia Paweł Milewski z Sońska |
Wyroby pochodzenia zwierzęcego Laur | Pastrami wołowe | Piotr Śmielak, Zagroda Szlędaki |
Wyroby pochodzenia roślinnego Wyróżnienie | Bułka drożdżowa nadziewana BIO | Piekarnia Gzik, Violetta Gzik-Janiak z Sochaczewa |
Wyroby pochodzenia roślinnego Wyróżnienie | Paprykowa salsa z miętową nutą | Restauracja Dębianka, Dębe Wielkie |
Wyroby pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie | Stelmański Smalec Sierpc (smalec mały 200 g) | Stelmański Łukasz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe |
Wyroby pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie | Szynka Dworska | Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa |
Napoje Wyróżnienie | Wino Musujące Souvignier Gris-Johanniter | Grande Cosa Anna Bielecka z Pomiechowa |
Inne Wyróżnienie | Krem żołędziowo-karmelowy ze słoną nutą | Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica z Sulejówka |
źródło:UMWM