Znamy najlepsze produkty regionalne tej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego! Wśród nich znalazły się: chleb zagórski, zieleńska szynka z nogą, ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki, smalec z fasoli, marynowane pędy czosnku chili, gąsiorowski ser, miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej, miód pitny „Trójniak Urzecki – Maliniak”, chleb żytni z bakaliami oraz pastrami wołowe. Producenci żywności z Mazowsza odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika.

O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego walczyło ponad 100 produktów. W konkursie wzięły udział firmy komercyjne, a także podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, kluby, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, producenci rolni, a także osoby fizyczne. Spośród zgłoszonych smakołyków komisja konkursowa przyznała 10 laurów i 19 wyróżnień.

– To produkty, które wyróżniają się wysoką jakością i świetnym smakiem. Do ich produkcji są wykorzystywane lokalne składniki, a receptura i sposób przygotowania stanowią tradycje kulinarne regionu lub są inspirowane starymi, rodzinnymi przepisami. Zachęcam wszystkich do spróbowania najlepszych produktów żywnościowych z Mazowsza. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratuluję – podkreśla marszałek Adam Struzik.

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

Laureaci w grupie producentów indywidualnych:

Grupa A PRODUCENCI INDYWIDUALNI

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

Wyroby piekarnicze

Laur

Chleb Zagórski

Iwona Korzeniewska z Serocka

Wyroby cukiernicze

Laur

Ciasto orzechowo-migdałowe bez mąki

Jadwiga Krzemińska z Cegłowa

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Laur

Zieleńska szynka z nogą

Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej

Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego

Laur

Smalec z fasoli

Koło Gospodyń Wiejskich w Nieporęcie „W Rumiankowym Ogrodzie”

Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego

Laur

Marynowane pędy czosnku chili

Koło Gospodyń Wiejskich w Strachominie „Strachomin”

Produkty mleczarskie

Laur

Gąsiorowski ser od Doroty

Dorota Dyga z Gąsiorowa

Miody

Laur

Miód nektarowo-spadziowy ze spadzi liściastej

Pasieka Górliccy – rodzinne gospodarstwo ekologiczne

Napoje

Laur

Miód Pitny – „Trójniak Urzecki – Maliniak”

Renata Rudolf z Wólki Dworskiej k. Góry Kalwarii

Wyroby piekarnicze

Wyróżnienie

Dosiniski chlebek
Samopszy

Koło Gospodyń Wiejskich Dosin

Wyroby cukiernicze

Wyróżnienie

Sernikowa Fantazja z dynią

Koło Gospodyń Wiejskich w Sosnowie

Wyroby cukiernicze

Wyróżnienie

Tort tradycyjny

Elżbieta Semeniuk ze Świniarowa

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie

Smalec Gosi

Koło Gospodyń Wiejskich „Malinowe Usta”

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie

Salcesonik Kazuński De Lux

Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie

Pasztet Wielkanocny

Tomasz Ptasiewicz z Ciechanowa

Ryby i przetwory rybne
Wyróżnienie

Sałatka Adwentowa Babci Władzi

Koło Gospodyń Wiejskich Cisowianki w Cisówce

Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego

Wyróżnienie

Przecier borówkowy z płatkami dzikiej róży

Antoni Szpura ze Starej Kornicy

Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego

Wyróżnienie

Przez dobrego ojca wiśnie drylowane

Roman Gogół z Granic

Produkty mleczarskie
Wyróżnienie

Kremowy twaróg Jersey z żurawiną

Olga Zaboklicka z Jaczewa

Miody

Wyróżnienie

Miód Kampinoski Wielokwiatowy

Pasieka „Pszczela Symfonia” Agnieszka i Robert Zalewscy

Napoje

Wyróżnienie

Nalewka malinowa „Malinowa pokusa”

Kacper Lubaszka z Warszawy

Napoje

Wyróżnienie

Nalewka z derenia „Dereniówka”

Wioletta Nagórka z Ugniewa

Laureaci w grupie przedsiębiorców:

Grupa B PRODUCENCI RYNKOWI

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

Wyroby pochodzenia roślinnego

Laur

Chleb żytni z bakaliami

Piekarnia Paweł Milewski z Sońska

Wyroby pochodzenia zwierzęcego

Laur

Pastrami wołowe

Piotr Śmielak, Zagroda Szlędaki

Wyroby pochodzenia roślinnego

Wyróżnienie

Bułka drożdżowa nadziewana BIO

Piekarnia Gzik, Violetta Gzik-Janiak z Sochaczewa

Wyroby pochodzenia roślinnego

Wyróżnienie

Paprykowa salsa z miętową nutą

Restauracja Dębianka, Dębe Wielkie

Wyroby pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie

Stelmański Smalec Sierpc (smalec mały 200 g)

Stelmański Łukasz Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe

Wyroby pochodzenia zwierzęcego Wyróżnienie

Szynka Dworska

Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa

Napoje

Wyróżnienie

Wino Musujące Souvignier

Gris-Johanniter

Grande Cosa Anna Bielecka z Pomiechowa

Inne

Wyróżnienie

Krem żołędziowo-karmelowy ze słoną nutą

Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica z Sulejówka

 

źródło:UMWM

Reklama
Tesali
1050x320
reklama
Baner_czas ciechanowa
Tesali
1050x320
scena-reklama-v3_5-
previous arrow
next arrow
1050x320
reklama
Baner_czas ciechanowa
Tesali
1050x320
scena-reklama-v3_5-
previous arrow
next arrow
Reklama
koptrans-2022
Reklama
1-min
2-min
3-min
4
5-min
Reklama
reklama18
reklama18
Reklama
Studio Reklamy Ciechanów
Studio Reklamy Ciechanów
Reklama
trp-baner-www-min
Reklama
reklama-net
Reklama
biuro-wasik
Reklama
cicholska